Fotoğrafçılıkta Diyaframı Anlamak

Diyafram F-Stok olarak ta bilinir ve fotoğrafçılıktaki en önemli kamera ayarıdır.
Fotoğrafçılıkta sanatsal ifadenin en önemli araçlarından biri diyaframdır ve bu ayarı ustalaşmak, kusursuz kareler yakalarken size geniş bir hareket alanı sunar.
Fotoğraf sanatında etkileyici görseller oluşturmanın temelini pozlama üçlüsü teşkil eder: diyafram, enstantane hızı ve ISO. İdeal pozlanmış bir fotoğraf için bu üç bileşenin dengeli bir etkileşim içinde olması zorunludur. Pozlama üçlüsünün herhangi bir öğesi değiştiğinde, diğer ikisi de buna uyum sağlamalıdır. Bu üçlü arasında diyafram, fotoğrafınızın nihai görünümünü belirlemede en kritik role sahiptir.
- Diyafram Nedir?
- Diyafram Nasıl Ölçülür?
- F-Stop Nedir?
- Kameranızda Diyafram Nasıl Ayarlanır
- Diyaframı Manuel Olarak Kontrol Etmenin 2 Avantajı
- Enstantane Hızı ve Diyafram Arasındaki İlişki Nedir?
Diyafram Nedir?
Diyafram, açıklık anlamına gelir. Fotoğrafçılıkta diyafram, ışığın dijital kameranın görüntü sensörüne veya film kamerasındaki film şeridine geçmesini sağlayan kamera merceğinin ortasındaki deliğe karşılık gelir. Diyafram, iris gibi açılıp kapanan bir dizi birbirine geçen metal bıçaktan oluşur. Hem diyafram hem de deklanşör aynı mekanizmadır; deklanşör düğmesine bastığınızda ikisi de açılır ve kapanır. Deklanşör hızı , diyaframın ne kadar süre açık kalacağını belirler.
Kameranızın diyaframının boyutunu, diyaframı daha geniş veya daha küçük açmak için lensin etrafındaki halkayı çevirerek kontrol edersiniz. Bu, sensöre ne kadar ışık dokunduğunu etkiler; daha büyük bir diyafram daha fazla ışığa izin verirken, daha küçük bir diyafram daha az ışığa izin verir.
Diyafram Nasıl Ölçülür?
Diyafram, f-duraklarıyla ölçülen bir kesir olarak ifade edilir. Düşük bir f-durak veya f-sayısı daha geniş bir diyaframı gösterirken, yüksek bir f-durak daha dar bir diyaframı gösterir. Tıpkı ½'nin ¼'den daha büyük bir nicelik olması gibi, f/2 de f/4'ten daha geniştir. Her ikisi de f/16'dan daha geniştir.
Farklı diyafram aralıklarına sahip birçok farklı lens vardır, ancak temel bir kamera lensi bu aralıktaki f sayılarına uyum sağlayacaktır:
f/1.4
f/2
f/2.8
f/4
f/5.6
f/8
f/11
f/16
f/22
F-Stop Nedir?
F sayıları, kameranızın odak uzaklığı ile diyafram açıklığınızın boyutu arasındaki matematiksel ilişkidir:
Focal Length / Diameter of Aperture = F-Stop
Bu, diyafram açıklığının farklı kameralar ve odak uzaklıklarında tutarlı kalacağı anlamına gelir; aynı f-stop, kameranızın odak uzaklığı ne olursa olsun aynı pozlamayı yaratacaktır.
Örneğin, iki kameranız olduğunu varsayalım: biri 90 mm odak uzaklığına sahip diğeri 60 mm odak uzaklığına sahip. 90 mm lensteki f/4 diyafram ayarı 22,5 mm'lik (odak uzaklığının dörtte biri) bir açıklık oluştururken, 60 mm lensteki aynı diyafram 15 mm genişliğinde bir açıklık oluşturur (bu hala odak uzaklığının dörtte biridir). Her iki kamera da deklanşör hızı ve ISO tutarlı kaldığı sürece aynı alan derinliği ve aynı pozlama ile tam olarak aynı görüntüyü üretecektir.
Kameranızda Diyafram Nasıl Ayarlanır
Dijital kameranızda diyaframı manuel olarak iki şekilde ayarlayabilirsiniz:
Manuel Mod : Çoğu kamerada kameranın üst kadranında “M” olarak yazılır, kameranızı otomatik moddan çıkarır. Bu modda, deklanşör hızı üzerinde de kontrole sahipsiniz.
Diyafram öncelikli mod : Kameranızda “A” veya “Av” olarak yazılır. Bu modda kameranız seçtiğiniz diyaframa göre deklanşör hızını otomatik olarak ayarlar.
Bazı kameralarda, diyaframı ekranda seçersiniz. Diğer kameralarda, diyaframı lenste seçersiniz.
Diyaframı Manuel Olarak Kontrol Etmenin 2 Avantajı
Kameranızın diyafram açıklığının boyutunu manuel olarak kontrol etmek iki şeyi kontrol etmenizi sağlar: pozlama ve alan derinliği
Pozlama : Kameranıza giren ışık miktarı. Diyaframınızı manuel olarak kontrol etmek, kameranızdaki otomatik ayarların izin verdiğinin ötesinde pozlamayı ve görüntü parlaklığını ayarlamanıza olanak tanır. Karanlıkta fotoğraf çekiyorsanız, daha düşük bir f-stop seçebilirsiniz - diyaframınızı daha geniş açarak - görüntünüzün az pozlanmış (çok karanlık) olmadığından emin olabilirsiniz. Çok fazla ışığın olduğu bir yerde fotoğraf çekiyorsanız, tam tersini yaparsınız - diyaframı kapatan daha yüksek bir f-stop seçin - fotoğrafınızın aşırı pozlanmış olmadığından emin olmak için.
Alan derinliği : Görüntünüzün ne kadarının odakta olacağı. Diyaframı ayarlamak ayrıca görüntünüzün ne kadarının odakta olacağını belirleyen alan derinliğini de kontrol eder.
Derin alan derinliği, görüntünüzdeki hemen hemen her şeyin, yakın ön plandaki şeylerden uzak arka plandaki şeylere kadar keskin bir şekilde odaklanacağı anlamına gelir. Görüntüdeki her şeyin keskin ve odaklanmış olduğu, hatta uzaktaki şeylerin bile olduğu basit bir telefon kamerasını düşünün. Manzaralar ve şehir silüetleri gibi her şeyin odakta olmasını istediğiniz geniş manzaraları fotoğraflarken derin bir alan derinliği elde etmek için dar bir diyafram kullanın.
Sığ alan derinliği, yalnızca öznenin odakta olacağı ve görüntünün geri kalanının odak dışında olacağı anlamına gelir. Örneğin, bazı telefonların kameralarında, ön planın odakta olduğu ve arka planın olmadığı şekilde alan derinliğini değiştiren bir portre modu bulunur. Yoğun bir arka plana karşı portre fotoğrafı çekerken sığ alan derinliği elde etmek için geniş bir diyafram kullanın, böylece kişi odakta olur ve izleyicinin dikkatini dağıtmamak için arka plan bulanıklaşır.
Enstantane Hızı ve Diyafram Arasındaki İlişki Nedir?
Ayrıca enstantane hızınıza bağlı olarak diyafram açıklığınızı da ayarlayabilirsiniz.
Hızlı deklanşör hızını telafi edin : Hızlı deklanşör hızı hareket bulanıklığını önleyecek veya hızlı hareketleri net bir şekilde yakalayacaktır, ancak çok fazla ışık girmesine izin vermez. Daha fazla ışık girmesine izin vermek için daha büyük bir diyafram (daha düşük bir f-stop olduğunu unutmayın) kullanarak bu azalan ışığı telafi edebilirsiniz.
Yavaş deklanşör hızını telafi edin : Yavaş deklanşör hızı çok fazla ışık girmesine izin verir ve flaşsız düşük ışıkta bir görüntü yakalamak veya hareket eden bir nesnenin hareketini bulanıklaştırmak için kullanılabilir. Görüntünüzün aşırı pozlanmamasını sağlamak için daha küçük bir diyafram (daha yüksek f-stop) kullanarak bu artan ışığı telafi edebilirsiniz.
Yorumlar (0)